Lähettänyt käyttäjä Karmel

Helsingin Senaatintorille kokoontui tiistaina 13.9. noin parituhatta ilmaisemaan vakaan kantansa siitä, että Jerusalem on Israelin valtion jakamaton pääkaupunki. Tapahtumasta lähetetään yhteinen vetoomus tasavallan presidentti Tarja Haloselle, ulkoministeri Erkki Tuomiojalle sekä presidentti Martti Ahtisaarelle.

Syyskuun 21. päivänä alkavassa YK:n 66. yleiskokouksessa Mahmoud Abbasin palestiinalaishallinto aikoo pyytää jäsenmailta yksipuolista tunnustusta palestiinalaisten valtiohankkeelle. Tällainen pyrkimys Länsirannan sekä Gazan aseman muuttamiseksi ja ”vuoden 1967 rajojen” saattamiseksi tunnustetuiksi rajoiksi on lähtökohdiltaan kiistattomasti vastoin YK:n päätöslauselmia 242 ja 338 sekä rikkoisi myös Israelin ja palestiinalaisten vuonna 1995 solmimaa Oslo II sopimusta. Näiden mukaisesti osapuolet ovat sitoutuneet neuvottelemaan kyseisistä rajaongelmista ryhtymättä muuttamaan alueiden asemaa pysyvää statusta koskevien neuvotteluiden lopputulosta odotettaessa.

Palestiinalaisten pyrkimys muuttaa kiistanalaisten alueiden asema yksipuolisella toimenpiteellä YK:n arvovaltaan vedoten ja Israelin kanssa tapahtuvat neuvottelut sivuuttaen ei johda rauhaan, vaan Lähi-idän konfliktin jatkumiseen. Tällä tavoin yksipuolisesti synnytetyllä palestiinalaisvaltiolla ei olisi mitään rauhansopimusta eikä sen tuomia velvoitteita Israelia kohtaan. YK:n ei tule, eikä se voi antaa tukeansa tällaiselle hankkeelle.

Solidaarisuustapahtuman osanottajat ilmaisivat osallistumisellaan vakaan kantansa siitä, että Jerusalem on Israelin valtion jakamaton pääkaupunki. Mikään toinen kansallinen tai poliittinen entiteetti ei omaa asianmukaista moraalista, poliittista tai historiallista oikeutta Jerusalemiin pääkaupunkina. Kuningas Daavid (1000-luvulla e.Kr.) teki Jerusalemista pääkaupungin. Siitä lähtien kaupungissa on aina asunut merkittävä määrä juutalaisia aina kun historia on sen tehnyt mahdolliseksi. Juutalaisten yhteys Jerusalemiin on kaikunut halki vuosisatojen juutalaisten rukoillessa kaikkialla maailmassa: ”Ensi vuonna Jerusalemissa”.
 

Tuemme kaikkien kansojen ja uskontojen avoimen vapaata pääsyä Jerusalemiin suvereenin Israelin valtion pääkaupunkina. Torjumme ajatuksen Jerusalemin jakamisesta jälleen, niin kuin se oli jaettuna 1948 - 1967. Tuona aikana arabit miehittivät Jerusalemin itäistä osaa ja kielsivät kaikilta juutalaisilta pääsyn Itä-Jerusalemin pyhille paikoille, kuten länsimuurille ja temppelivuorelle.
 

Senaatintorilla puhivat Suomen Karmel-yhdistyksen, tj Petri Kauhanen, Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvoston pj Gideon Bolotowsky, ICEJ:n, tj Juha Ketola, Aluekappalainen Seppo S. Kosonen, Israel-Ystävyystoimikunnan, pj John Remes, Pastori, kirjailija Pekka Sartola ja Europarlamentaarikko Hannu Takkula.

Lopuksi saimme kuulla Viktor Klimenkon upean tulkinnan kappaleesta Kultainen Jerusalem.

 

Toritapahtuman jälkeen Balderin Sali täyttyi ääriään myöten iltatilasuudessa, jossa Petri Kauhanen, Pekka Sartola, John Remes ja Juha Ketola puhuivat Israelin kuumasta tilanteesta Raamatun valossa. Viktor Klimenkon tulkinta israelilaisista lauluista kruunasivat tapahtuman.

 

Koonnut Virpi Väisänen