Lähettänyt käyttäjä Petri

47 vuotta sitten kuuden päivän sodassa, Jerusalem siirtyi Israelin hallintaan 2000 vuotta kestäneen tauon jälkeen. Tämä päivä ,Yom Jerushalaim, on juhlimisen arvoinen. Virallinen juhlinta alkoi jo 27.5. pääministeri Benjamin Netanjahun puheella opiskelijoille Mercaz Harav:ssa. ”Jerusalem on kansamme sydän, sitä ei koskaan tulla jakamaan”, sanoi pääministeri Netanjahu puheessaan. Samaa ovat vakuuttaneet myös Israelin edelliset pääministerit mukaan lukien Jitzhak Rabin, jonka oikeistoradikaali ortodoksjuutalainen murhasi Tel Avivissa 4.11.1995 vastalauseena Oslon 1993 rauhansopimukselle.

Muistan elävästi pääministeri Rabinin puheen Kansainvälisen lehtimajajuhlan avajaistilaisuudessa kahta viikkoa aikaisemmin. Hän sanoi puheessaan maailman kristittyjä edustaville kuulijoille:”Jerusalem tulee olemaan Israelin ikuinen ja jakamaton pääkaupunki.” Israelilla ja juutalaisella kansalla on vahvat historialliset ja Raamatun kirjoituksiin perustuvat siteet omaan pääkaupunkiinsa, jonka historia ulottuu yli 3000 vuoden taakse. Silti monet muut tahot ovat vaatineet erilaisilla perusteilla Jerusalemia itselleen. Jerusalemia ovat näihin päiviin asti tavoitelleet Vatikaani ja Palestiinan auktoriteetti. Paavi on halunnut tehdä Jerusalemista kolmen suuren maailman uskonnon, juutalaisuuden, islamin ja kristinuskon kohtaamispaikan.

Palestiinalaiset ovat parhaillaan tauolla olevissa rauhanneuvotteluissa vaatineet Itä-Jerusalemia oman valtionsa pääkaupungiksi. Maailman kansoja edustava YK teki jo yleiskokouksessaan 29.11.2012 alustavan päätöksen myös Jerusalemin jakamisesta myöntäessään ”Palestiinan valtiolle” tarkkailijavaltion aseman vastoin omaa peruskirjaansa. Jerusalem ja siellä sijaitseva temppelivuori ovat hauraan maailmanrauhan ytimessä. Monet pian alkavaan Shavuot-juhlaan valmistautuvat juutalaiset tulivat Jerusalem päivänä Jerusalemiin noustakseen oman uskonsa pyhimmälle paikalle, temppelivuorelle, turhaan. Vain pieni joukko pääsi käymään vuorella poliisin sulkiessa pääsyn vuorelle levottomuuksien estämiseksi.

Kolmen monoteistisen maailmanuskonnon jäsenten katse on suunnattu Jerusalemiin. Jerusalemista riippuu maailman rauha, onpa se sinne matkaavalle pyhä taikka ei. Jos Jerusalemilla on rauha, niin maailma saa elää rauhassa. Jos kansakunnat piirittävät sitä, on syytä varautua levottomuuksiin. Jerusalemin keskeinen merkitys maailman rauhalle selittyy lopultakin sillä, että maailmankaikkeuden Luoja, Jumala itse on valinnut sen asuinsijakseen. Psalminkirjoittaja toteaa ”Sillä Herra on valinnut Siionin, halunnut sen asunnoksensa. Tämä on minun leposijani iankaikkisesti; tässä minä asun, sillä tänne on minun haluni ollut.” Ps. 132:13-14.

Tämä ei kuitenkaan estä kansoja sotimasta Jerusalemia vastaan ja jakamasta sitä. Profeetta Sakarja sanoo: ”Kaikki maan sukukunnat kokoontuvat sitä vastaan.” Sak. 12:3. Vaikka Israel on ilmoittanut Jerusalemin olevan sen pääkaupunki, niin yhdenkään maan suurlähetystö ei sijaitse siellä. Se olisi liian ”voimakas” kannanotto Israelin valtion puolesta. Israel kuitenkin on ja Jerusalem pysyy sen pääkaupunkina aikojen loppuun saakka, ikuisesti. Miksi? Koska Jumala on valinnut sen asuinsijakseen. Siis, ”Iloitkaa Jerusalemin kanssa ja riemuitkaa hänestä kaikki, jotka häntä rakastatte; iloisemalla iloitkaa hänen kanssaan te, jotka olette hänen tähtensä surreet.” Jes. 66:10.

Asiasanat: